Koronavirus

koronavirus vzhledVirus SARS-CoV-2 (označovaný také jako “wuchanský koronavirus”, či pouze “koronavirus”) způsobuje onemocnění COVID-19, které má příznaky podobné chřipce, avšak s vyššími riziky následné pneumonie, selháním ledvin a smrti. Šíří se primárně kapénkovou infekcí (přenos při kašlání, kýchání) a z biologických stop zanechaných nakaženými (kliky dveří, tyče na držení, madla, stoly a další předměty častého používání). Virus zůstává aktivní na površích od několika hodin až po několik dní v závislosti na materiálu, vlhkosti a teplotě okolí.

Původ nákazy

Na konci prosince roku 2019 oznámila zdravotnická komise v čínském městě Wu-chan zvýšený výskyt pacientů s příznaky pneumonie neznámého původu. Část pacientů byli prodejci a obchodníci na místním truhu s rybami a existuje podezření, že nákaza vypukla po konzumaci hadího masa z místního trhu, kde syrové maso určené ke konzumaci přicházelo do styku s živými zvířaty. Trhy tohoto typu jsou obecně považovány za velice vhodné inkubátory pro neobvyklé druhy virů. Podobný trh stál s největší pravděpodobností také za pandemií SARS. Aktuální počty nemocných a nakažených celosvětově zjistíte z této infografiky, čísla, týkající se pouze České republiky zjistíte na této stránce.

Příznaky nemoci

Nemoc má velmi podobné příznaky i průběh jako závažnější chřipka či jiné podobné chřipkové onemocnění – horečka (38 stpňů Celisa a vyšší), bolesti hlavy, suchý kašel, dýchací potíže, zimnice. Na první pohled je velmi obtížné rozeznat nákazu koronavirem od chřipky. Jediným možným způsobem je absolvování krevních testů, kde lékaři zjišťují přítomnost stejné RNA, jako má koronavirus.

Odkud pochází název Koronavirus

Svůj název dostal koronavirus kvůli tzv. glykoproteinovým výběžkům (peplomerům), které jsou v elektronovém mikroskopu patrné na vnějším povrchu viru a které mají má podobu koruny či koróny (obojí pochází z latinského slova “corona”) – viz ilustrační obrázek v pravé horní části tohoto článku.

Jak se lze bránit

Bránit se lze zabráněním kontaktu s kontaminovanými předměty a lidmi, dezinfekcí a důkladným mytím rukou. Více informací se dozvíte na stránce Prevence.